elderly people residence
Magliaso, Switzerland

competition:: 2008, 1st prize, in progress
client: Ricanziani S.A. Residenza Rivabella
project design: luca gazzaniga architetti
landscape design: : Joao Nunes, PROAP

The building that occupies the northern part of the complex is proposed in a warm Mediterranean stone with large windows alternating with projecting elements that create a pattern of light and shade. It houses the single bedrooms and communal services, that can be used by all the guests in the residence, in a block with a marked horizontal feel. The ground floor is dedicated to relaxation and wellbeing, open onto nature and bordered by double-height patios that diffuse the light. The bedrooms are on the first floor, secluded and protected areas, arranged around an “atypical” corridor whose “unusual” dimensions allow for relaxation and encounter.